Het beleid bij Diedeltje dei
Waar we voor staan
Bij DiedeltjeDei hebben we bewust gekozen voor een pedagogische aanpak die de ontwikkeling en het welzijn van het kind centraal stelt.
Onze visie is gebaseerd op het creëren van een veilige, natuurlijke omgeving waarin kinderen vrij kunnen ontdekken en zich ontwikkelen, zowel op emotioneel, sociaal als fysiek vlak.
Emotionele veiligheid en ontwikkeling
We vinden het belangrijk dat ieder kind zich veilig en geborgen voelt. Dit vormt de basis voor hun groei en ontwikkeling. Door op een sensitieve manier om te gaan met hun behoeften en hen de ruimte te geven om hun eigen keuzes te maken, ondersteunen we hun zelfstandigheid. Onze begeleiders bieden structuur en duidelijke grenzen, zodat kinderen weten waar ze aan toe zijn. Op deze manier voelen zij zich gesteund en kunnen ze zelfverzekerd nieuwe vaardigheden ontwikkelen.
Spelenderwijs leren
We dagen kinderen uit om spelenderwijs te leren. Van taal en motorische vaardigheden tot creativiteit en sociale interactie – elk aspect van hun ontwikkeling wordt gestimuleerd in een rijke, speelse omgeving. Onze activiteiten zijn erop gericht om kinderen te laten groeien in hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen, terwijl ze de wereld om hen heen ontdekken.
Normen en waarden
Bij DiedeltjeDei leren kinderen respectvol omgaan met anderen en worden ze voorbereid op hun rol in de maatschappij. Dit doen we door hen in aanraking te laten komen met algemeen geaccepteerde normen en waarden. Ze leren op een positieve manier samen te spelen, te delen en respect te tonen voor zowel mensen als de omgeving om hen heen.
Slapen in de frisse buitenlucht
Bij DiedeltjeDei geloven we in de kracht van de natuur, zelfs als het gaat om slapen. Als het weer het toelaat, bieden we kinderen de mogelijkheid om buiten te slapen. De frisse buitenlucht bevordert niet alleen een diepere slaap, maar draagt ook bij aan hun gezondheid. Onderzoek wijst uit dat kinderen die buiten slapen, langer slapen, minder vatbaar zijn voor verkoudheden en profiteren van de natuurlijke aanmaak van vitamine D.
We zorgen ervoor dat kinderen in alle rust en veiligheid kunnen genieten van hun dutje in de buitenlucht. Ze slapen op natuurlijke materialen, en we houden toezicht. Elk kwartier wordt er gecontroleerd. Voor nieuwe kinderen of baby’s die nog moeten wennen, beginnen we rustig aan binnen, totdat ze klaar zijn om buiten te slapen. Uiteraard gebeurt dit alles in overleg met de ouders.
De natuur als speelterrein
De natuur speelt een centrale rol bij DiedeltjeDei. Buiten zijn is niet iets dat we slechts af en toe doen; het is een vast onderdeel van onze dag, onze week en onze seizoenen. Buiten spelen en leren geeft kinderen de kans om in contact te komen met de elementen. Of het nu regent, waait of de zon schijnt, wij gaan naar buiten. De wind op hun gezicht, de geur van bomen, het geluid van vogels – het prikkelt hun zintuigen en stimuleert hun natuurlijke nieuwsgierigheid.
Onze nabijheid tot het natuurgebied It Bûtenfjild en de moestuin bij ons kinderdagverblijf zorgen ervoor dat de kinderen dagelijks in aanraking komen met de natuur. Ze leren over de cyclus van de seizoenen, planten groenten en helpen met oogsten. Door samen maaltijden te bereiden van de geoogste groenten, ontwikkelen ze een gezond bewustzijn van voeding en de natuur als bron van leven.
Dieren: vrienden en leraren
DiedeltjeDei ligt naast Sanjes Safari, en wij maken dan ook graag gebruik van de aanwezigheid van de vele dieren. Dieren zijn niet alleen fascinerend voor kinderen, ze hebben ook een kalmerende en educatieve werking. Bij DiedeltjeDei krijgen kinderen regelmatig de kans om dieren van dichtbij te ontmoeten. Of het nu gaat om het aaien van een konijn of het observeren van een hert, deze momenten helpen kinderen om op een natuurlijke manier verantwoordelijkheid en empathie te ontwikkelen.
De interactie met dieren biedt kinderen een spiegel voor hun eigen emoties en gedrag. Het leren begrijpen van hoe een dier reageert op hun benadering, helpt kinderen om hun eigen gevoelens beter te herkennen en hierop te reflecteren. Het opbouwen van een band met dieren kan bovendien een bron van emotionele steun en zelfvertrouwen zijn. Dit soort ervaringen dragen bij aan de emotionele ontwikkeling van het kind en maken een belangrijk deel uit van onze aanpak.
Met dit beleid streven we ernaar om kinderen niet alleen een veilige, maar ook verrijkende omgeving te bieden waarin ze kunnen opgroeien met een sterk gevoel van verbondenheid met de natuur en de wereld om hen heen.
Ons laatst geldende inspectie rapport van de GGD, kan altijd via de onderstaande knop worden gevonden.