Dieren

Diedeltje Dei ligt pal naast Sanjes Safari. Daar maken we graag gebruik van! Bij Diedeltje Dei is het programma niet compleet zonder af en toe een dier-kwartier.

Veel kinderen voelen zich aangetrokken tot dieren. Soms met iets te veel enthousiasme, soms met gepaste voorzichtigheid of vrees, maar dieren doen iets met kinderen. Ze lokken reacties uit door zelf contact te zoeken (dieren zijn ook nieuwsgierig) of door toenaderingen van de kinderen toe te laten. Of niet.

Hoe de dieren reageren maakt de kinderen bewust van hun eigen houding en gedrag, en dat van de andere kinderen. Wat vindt het dier prettig, wanneer komt het dichterbij? En andersom: waarom loopt het bij mij weg en komt het wel bij dat andere kindje? Dieren zijn als spiegels voor je emoties en je gedrag.  

Een gelukte toenaderingspoging kan een enorme triomf zijn. Het enthousiasme is voldoende getemperd, of de spanning en angst is overwonnen. Ook kan een groeiende band met dieren functioneren als een emotioneel drukventiel. Hoe turbulent de wereld soms kan zijn, óók voor die kleine koppies, de band met het dier is constant. Die biedt houvast. Het is niet voor niks dat dieren vaak worden ingezet bij gedragsinterventies.