Natuurlijk buiten

Wij zijn natuur. Buiten is ons eigenlijke thuis, zeg maar. Natuurlijk is een warm onderdak een welkome verbetering van onze oorspronkelijke leefomgeving, maar wees eerlijk: een wandeling in de natuur geeft je soms een overweldigend gevoel van ontspanning. Meer dan je zou verwachten van een beetje bewegen. Buiten zijn voelt soms als thuiskomen. 

Voor kinderen geldt dat ook. Kinderen genieten van lekker buiten spelen, weer of geen weer, liefst in de natuur, omringd met geuren en kleuren. Buiten zijn is bij Diedeltje Dei meer dan een onderdeel van het dagprogramma. Buiten zit verweven in de dag, in de week en in de seizoenen. We spelen buiten, we leren buiten en als het weer het toelaat kunnen de kinderen zelfs buiten slapen. 

Met onze moestuin maken we de kinderen bewust van de seizoenen en de ontwikkeling van groenten en planten. En als de groenten geoogst kunnen worden maken we er samen eten van, en mogen de kinderen er ook van proeven. Zo maken we de kinderen al op jonge leeftijd bewust van de natuur als oorsprong van leven en gezonde voeding. 

 

De dagopvang ligt pal naast Sanjes Safari, middenin het natuurgebied It Bûtenfjild. Dus we hebben de natuur ruimschoots om ons heen, maar ook heel veel verschillende dieren. Daar maken we gretig gebruik van. Omgang met dieren is, net als in de natuur zijn, heilzaam - soms zelfs therapeutisch. Contact leggen met dieren en voorzichtig kennismaken en aanraken is een belangrijke ervaring die we de kinderen regelmatig willen aanbieden.